22.2.2012

Koiran biomekaniikkaa

Osallistuin Koirakerho K9:n "Koiran liikkuminen ja biomekaniikka"-luennolle, jossa luennoitsijana toimi kukas muukaan kuin Eläinsairaalan eläinfysioterapeutti H.Hyytiäinen. Tuntuu itsestään selvältä, että tottakai koira liikkuu eritavalla kuin ihminen, onhan sillä neljä jalkaa maassa. Tästä huolimatta oli hyvin mieltä avartavaa mm. joutua itse kokeilemaan koiran kävelyä nelinkontin. Ei niin helppoa voin kertoa! Eri koirarotujen rakenteelliset erot vaikuttavat huimasti niiden liikkumistapaan. Vinttikoiran ja mopsin rakenne on niin erilainen, että ei ole ihme, että liikkuminenkin on hyvin erilaista. Jokainen koira pyrkii löytämään itselleen sopivan, mahdollisimman energiatehokkaan tavan liikkua.

Peitsi on nyt sitten hyväksyttyjen askellajien listalla tämän luennon jälkeen. Eri asia ovat koirat, jotka vaihtavat yhtäkkiä ravin peitsiin (tai liikuttuaan  pennusta lähtien peitsillä vaihtavatkin yllättäen raviin - mikä taustalla?).

Keskustelimme yleisesti koiran treenaamisesta ja esille tulivat mm. seuraavat asiat; Hyvä peruskunto on kaiken pohjana. Koiraa ei kannata vuosien sohvaperunoinnin jälkeen nykäistä tiukkaan agilitytreeniin vaan aloittaa mieluummin kestävyysharjoittelusta pitemmillä lenkeillä tai muulla vastaavalla. Hyvän peruskunnon jälkeen aloitetaan voimaharjoittelu esimerkiksi vesijuoksulla, ylämäkivedoilla tai lumihankirallilla. Tämän jälkeen voidaan tehdä nopeusvoimaharjoittelua (esim. tehokkaat spurtit) ja vasta sitten siirrtytään itse lajiharjoitteluun. Toki kaikkeen vaikuttaa myös, miten intensiivisesti on tarkoitus jotakin lajia harrastaa ja itse lajin vaatimukset. Harva omistaja saa koiransa rikki lenkittämällä sitä itse juosten, polkupyörän kanssa pitää jo olla varovaisempi.

Tästä kaikesta innostuneena haluaisin heti tietysti laatia Mylle (ja miksei Hukallekin) treeniohjelman, jolla lähtisimme parantamaan peruskuntoa. Meidän tavoitteemme eivät ole korkealla, mutta hyvä peruskunto voi myös ennaltaehkäistä vaurioiden syntymistä kun lihakset pystyvät paremmin tukemaan niveliä alastuloissa ynnä muuta.  Saapa nähdä saanko kyseisen ohjelman tehtyä, saati sitä noudatettua. Pitäisi varmaan ensin nousta tästä sohvalta.. :)


Koiran biomekaniikka äärirajoilla.

3 kommenttia:

  1. Sessi ja Ninnikin haluaa oman treenausohjelman! Sessi haluaa hoikistua, ja Ninni lihaksia.

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen tuo, että peitsi onkin hyväksyttyä tietyissä tapauksissa! Olen aina ajatellut sen olevan ehdottomasti viesti jostakin epänormaalista, mutta ilmeisesti näin ei olekaan?

    Sulla on muuten ihan älyttömän söötit koirat! :)

    VastaaPoista
  3. Äiti: Heh heh, katotaan nyt saanko tehtyä edes noille omille mitään realistista suunnitelmaa. :D

    Sarianne: Kiitos, kyllä ne aikä söpöjä osaa suurimman osan aikaa olla kun eivät ole tekemässä tuhmuuksia. Mutkin yllätti tuo peitsi-asia, mutta tosiaan, jos koira vaihtaa käyttämäänsä askellajia yhtäkkiä silloin pitää tarkistaa, ettei taustalla ole mitään ongelmaa eikä koira ole kipeä. :)

    -Sonja

    VastaaPoista