13.8.2012

Food, Inc.

Varoitus kaikille, jotka ovat superallergisia eettiselle paasaukselle, älkää lukeko tätä. Lievästi allergisille teksti  voi tarjota ihan turvallista mietittävää :) Yritän pitää virren kauniina eli lyhyenä.

Katsoin vähän aikaa sitten jenkkiläisen dokumenttielokuvan Food, Inc:in. Yleensä olen suht skeptinen kaikenlaiselle hapatukselle, mutta eläimiin ja eläinlääketieteeseen liittyvät aiheet ovat lähellä sydäntä. Pyrin pitämään kiihkoiluni aisoissa ja perustamaan mielipiteeni faktoihin. Food, Inc on dokkari amerikkalaisesta ruoan tehotuotannosta. Lyhyesti: antibiootteja, koko ketju voi huonosti ja voitte unohtaa eläinsuojelun koska ihmisistäkään ei huolehdita.

Miten tämä elokuva sitten liittyy koiriin? Aloin miettimään mistä ihmeestä koirieni ruoka tulee. Ensin kasvikset. Pyrin ostamaan suomalaisia kasviksia, koska lähiruokaa ei kuljeteta merien takaa ja Suomen lainsäädäntö pätee sen tuotannossa. Pienten koirien kanssa ei onneksi ole tarvinnut alkaa paljoa miettimään mitä mikäkin vihannes tai hedelmä kustantaa. Myös omaan suuhun pistän mieluiten suomalaisia kasviksia.

Entä liha ja luut? Ostan ne yleensä Murren murkinasta tai Lappeenrannassa vieraillaillessamme Trimpetistä. Suurin osa tulee pötkössä ja käyttämiäni merkkejä ovat mm. MurreMix ja MuschBARF. En ole tätä aiemmin pahemmin miettinyt mistä hauvojeni sapuska tulee tai miten se tuotetaan. Tärkeimpänä on ollut aina, että se sopii koirilleni. Musch kuulostaa vähintäänkin saksalaiselta yritykseltä, mutta mukavaksi yllätykseksi se tuotetaan Pietarsaaressa. Murremixin mainostetaan olevan tuotettu 100% kotimaisista raaka-aineista, mutta valmistuspaikka ei heti selviä (pakastimesta ei tällä hetkellä löydy etikettiä mistä tutkia asiaa).

Suomalainen, ei niin kovin tehotuotettu, possu

Näin pikaisesti tarkasteltuna koirani tuntuvat nauttivan tällähetkellä paljon kotimaisempaa ruokaa kuin minä itse, kun kuitenkin syön ravintoloissa ja ostan varmasti ties mitä kamaluuksia marketista omalle lautaselleni. Tässä vähän itsellekin miettimisen aihetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti