8.2.2012

Raakaruokinta


Sain inspiraation vaihtaa koirieni ruokavalion viimein (on tätä jo aiemmin harkittu) raakaruokaan. Mylle raakaruuasta toivon pidempää nälän poissa pysymistä, puhtaampia hampaita ja etenkin pienempää ulostemäärää. Hukalle toivoisin erityisesti puhtaampia hampaita.

Luettuani lukuisia nettisivuja, päädyin aloittamaan seuraavalla ateriarakenteella: kasvissose+jauheliha aamulla ja illalla jauhettu broilerinsiipiseos (=lihaisat luut). Suhteet nyt aloittaessa ovat 25% + 25% ja 50 %. Varsinaiset kokonaiset lihaisat luut olen ajatellut yhdistää niin ruokavalioon, että niitä olisi pari kertaa viikossa mahdollisuuksien mukaan. Saa nähdä saako Hukka niitä oikeasti syötyä, ja jos ei, samalla aterialla se saisi lihaa. My vetää aika innokkaasti luita, joten sille tämä ei todennäköisesti tule olemaan ongelma. Suosituksia pienelle koiralle sopivista raaoista lihaisista luista otetaan mielellään vastaan! Lisäksi kasvismössön sisältö on vielä aika hakusessa, mutta tarkoitus on hankkia lisää tietoa lähipäivinä (kunhan perjantain tentti on ohi, köhöm).

Olen jo täysin valmistautunut henkisesti siihen, että suhteita joudun fiksailemaan ja määriä venkslaamaan riippuen miten koirien paino ja ulosteenkoostumus lähtee kehittymään. Aloitin laskemalla määrät 3% x elopaino kg, joka on ymmärtääkseni keskimääräinen ruuanmäärä. Osa koirista pärjää hyvin 1% ja joillekin, varsinkin aktiivisille koirille, 5 % elopainosta on sopivat ruokamäärä.

Lisää tietoa mm:
Murren Murkina
Zayora's

5 kommenttia:

  1. Ei yhtään huono ratkaisu toi barffaus, varmasti maistuu hyvin koirille :)

    Hyviä lihaisia luita pikkukoirille on lähes kaikki broilerin luut (kaulat, selkärangat, siivet, koivet) ja sitten esim. possun kylkiluut (tosin niissä ei oo kauheesti lihaa..).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruuat uppoaa nassuun sellasta vauhtia, että heikompaa hirvittää. :) Kiitos vinkeistä, pitää kokeilla ainakin noita kauloja ja selkärankoja kun niitä on moni suositellut. Possun kylkiluita meillä onkin joskus ollut, Hukka vaan on niiden kanssa aika onneton.. :(

      Poista
  2. Meillä on syöty sian rintarustoja ja broilerin siipiä, hyvin on uponneet molemmat. En tiedä tilaatko ruuat jostain vai käytkö hakemassa paikan päältä, mutta luita on varmasti helpompi ostaa niin, että näkee minkä kokoisia ne ovat. Itse oon näille pikkupompuloille joutunut esim. noita sian rintarustoja hieman pienentämään ja se onkin mukavaa hommaa se :D Tosin nuo rintarustot ovat sen verran pehmeää luuta, että se on vielä ollut suhteellisen helppoa. Samoin siipiä olen pilkkonut pienempiin osiin, nää kaverit on niin pieniä enkä ole halunnut tukkia suolia liiallisella luumäärällä.

    Kasvissoseeseen mä olen laittanut lähinnä mitä vaan. Jäävuorisalaattia, kurkkua, parsakaalia, kukkakaalia, porkkanaa, hernemaissipaprikasekoituksia, viinimarjoja, banaania, omenaa.. Jostain muistan lukeneeni, että etenkin vihreät kasvikset ovat hyviä kun taas esim. paprikaa ja tomaattia ei tulisi käyttää.

    Hyvä valinta, My ja Hukkis varmasti kiittää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä Laura! Tuntuu, että täällä on nostettu ruokahalun nupit kaakkoon. Suurena herkkuna pitävät nykyisä sapuskojaan :)

      Laitoin ekaan kasvismössöön kesäkurpitsan, omenan ja jäävuorisalaattia. Kauniin vihreää ja maistuvaa tuli (My syö sitä myös paljaaltaan jos tarve vaatii, Hukka olankohautuksella). Ajattelin sit tästä reseptistä lähteä laajentamaan johonkin suuntaan.

      Kävin ostoksilla Helsingin koirauimalan tiloissa, koska se on ihan naapurissa. Siellä oli noita peruslihoja, mutta luu valikoima oli aika rajallinen eikä niitä tarttunut mukaan. Pitänee heti ensi viikon alussa mennä Murren murkinaan tsekkailemaan mahdollisuuksia =) Oon kyllä tykänny tästä ruokintamuodosta!

      Poista